sturing en controle over eigen gedrag

ONS BEDRIJF 

PRAKTIJK VAN ZON

Door Angelique van Zon:

In 1998 ben ik begonnen als logopedist. In 1999 ben ik samen met een collega een praktijk gestart. Sinds 2015 is het Praktijk Van Zon geworden (zie https://www.praktijkvanzon.nl ). De praktijk levert meerdere diensten waaronder het begeleiden/trainen van kinderen en volwassen op het gebied van executieve functies. Het gedrag van kinderen heeft me vanaf de opleiding al geboeid. Ik ben breder gaan kijken naar kinderen en heb me gespecialiseerd op verschillende leer- en gedragsgebieden. 

Vanuit mijn lange termijn studie Psychologie (aan de OU), ben ik me verder gaan verdiepen in executieve functies. Destijds was er in Nederland nog weinig over de uitvoering bekend. Ik ben een cursus gaan schrijven over executieve functies waarbij je o.a. met spelmateriaal de functies kunt stimuleren. In april 2015 stond ik voor het eerst voor een pilotgroep en inmiddels heb ik in het hele land al vele cursussen (basis- en vervolgcursus), studiedagen en lezingen gegeven. Het blijft een boeiend onderwerp en ik blijf me daarom nog steeds hierin verdiepen. 

Inmiddels is deze dienst een grote aparte tak van Praktijk Van Zon geworden. We zijn bezig met het schrijven van nieuwe cursussen en Webinars en deze zullen binnenkort op deze site vermeld worden. Zie daarvoor  Cursussen/Webinars . Voor de trainingen aan de kids tot en met adolescenten zie  Trainingen kids


In 2017 heb ik het boek "Het kind aan het stuur" uitgegeven in eigen beheer van mijn uitgeverij Kind en Ontwikkeling. Het boek gaat over de executieve functies en de ontwikkeling van zelfsturing. Het boek kan besteld worden via boekhandels. Het is een makkelijk leesbaar boek waar aan de hand van voorbeelden de functies worden uitgelegd. Er staat een overzichtelijk schema in van de functies en aan er staan ontwikkelingslijsten in per executieve functie en per leeftijdscategorie. Na het lezen van dit boek:

Na het lezen van dit boek:

  • herken je de verschillende executieve functies bij het kind;
  • weet je hoe het kind zijn executieve functies heeft ontwikkeld en
  • weet je hoe je een kind kan helpen om zichzelf te leren regelen. 

 Voor een korte omschrijving van de 11 executieve functies waar wij mee werken zie  Lijst executieve functies .


TEAM

Er werken meerdere collega's in de praktijk. Ieder met eigen specialisaties. Er zijn meerdere collega's die specifiek werken aan de executieve functies. Iedere collega heeft de tweedaagse basistraining gevolgd en de vijfdaagse vervolgtraining. De kennis en uitvoering wordt ook in al Onze diensten  geïntegreerd.